Kenőanyagok

  • Kezdőlap

Vízzel elegyedő hűtő kenőanyagok kezelési útmutatója

Hogyan kell kezelni a vízzel elegyedő hűtő kenőanyagokat?

 

1. A rendszer tisztítása

Az emulzióval működő gép minden egyes újratöltése előtt a rendszert AquaTec Clean E-vel kell kezelni a makacs szennyeződések és baktériumok eltávolítása érdekében. Körülbelül 24 órával a régi emulzió cseréje előtt 0,5–2% AquaTec Clean E-t adunk hozzá. Ha a gépet teljesen szintetikus oldattal töltik meg, akkor a változás előtt 1-2% AquaTec Clean L-t adnak a szennyeződés mértékétől függően. Ezzel a keverékkel még egy réteget megmunkálunk, csak azután engedjük le. Miután a rendszert tiszta vízzel átöblítették, gépét új hűtő kenőanyaggal lehet újratölteni.

2. A vízzel elegyedő hűtő kenőanyag elkészítése

A vízzel elegyedő hűtő kenőanyagokat tároláskor meg kell védeni a fagytól. Előkészítő vízként ivóvíz minőségű vizet kell használnia. Az 50 mg / l feletti nitráttartalmú víz (tesztcsíkokkal ellenőrizve) a nitritképződés veszélye miatt alkalmatlan hűtő kenőanyagok keverésére vagy feltöltésére (lásd 4. fejezet). Semmilyen körülmények között nem használható meleg vagy forró víz keveréshez, különben nem eredményez stabil emulziót. A víz keménységi tartományának 4 ° dH és 25 ° dH között kell lennie. A keményebb vizet előzetesen meg kell lágyítani, a lágyabb vizet meg lehet keményíteni (kérjük, vegye fel a kapcsolatot laboratóriumunkkal). Az emulziót a gépen kívül kell elkészíteni - használjon tiszta keverőedényeket. Alapvetően a koncentrátumot a vízhez adják, soha nem fordítva! A keverőkészülékek lehetővé teszik az emulzió gyors és könnyű elkészítését.

3. A vízzel kevert hűtő kenőanyagok ellenőrzése és karbantartása

Vízzel elegyedő hűtő kenőanyagok használatakor számos vizsgálati intervallumot kell betartani. A hűtő kenőanyag koncentrációját kézi refraktométerrel naponta hetente ellenőrizni kell. Az ásványi olajat tartalmazó emulziók hosszan tartó használat során elsorvadhatnak, ami a teljesítmény és a korrózióvédelem csökkenését eredményezi. Az ásványolajmentes oldatok és az ásványi olajat tartalmazó finoman diszpergált emulziók koncentrációja megnőhet a használat során, ami fokozott ködképződéshez és tapadáshoz vezethet. Az emulziókat soha nem szabad tiszta vízzel hígítani, különben elveszítik stabilitását. Mindenesetre nagyon alacsony koncentrációjú emulziót kell hozzáadni az alkalmazott emulzióhoz.
A vízzel kevert hűtő kenőanyag pH-értékét hetente lehet meghatározni indikátor tesztcsíkok segítségével. 8,5 és 9,3 között kell lennie. Aminmentes termékek esetében a pH-érték gond nélkül körülbelül 8,0-ra csökkenhet. Ha az érték alacsonyabb, fennáll a korrózió veszélye, ha nagyobb, akkor bőrirritáció léphet fel. A pH-érték jelentős csökkenése a mikrobiális szennyeződés következtében bekövetkező bomlás jele is lehet.

A vízzel kevert hűtő kenőanyag csíraszámát, azaz a baktériumok, gombák vagy élesztők általi szennyeződést szintén körülbelül havonta ellenőrizhetjük. Ezt dipslide módszerrel, a vállalati laboratóriumban, vagy az Oelheld által végzett szokásos vizsgálat keretében hajtják végre. A túl nagy mikrobiális terhelés nemcsak kellemetlen szagok kialakulásához vezet, a forgács megtelepedése és szűrési viselkedése, valamint a korrózióvédelem is romlik, a hűtőfolyadék akár teljesen lebomolhat. Az öregedés mellett a magas baktériumszám oka gyakran az elégtelen ellátás. Például a központi rendszerek visszafolyó csatornáit nem szabad visszaélésszerűen használni, mint hulladékgödröket, az úszó csavargóolajat olajszimmerekkel vagy csavargóolaj-elválasztókkal kell eltávolítani.

4. Nitrozaminok

A nitrozaminok rákkeltő anyagok. Főleg olyan hűtő kenőanyagoknál fordulhatnak elő, amelyek szekunder aminokat tartalmaznak nitritvegyületek jelenlétében. Ezeket a nitritvegyületeket például úgy hozhatjuk be, hogy nitritet vagy nitrátot tartalmazó vizet keverünk, bakteriális szennyeződéssel, a környező levegő nitrogén-oxidjaival (belső égésű motorok, hegesztési tevékenységek stb.), De a nitrit edzett acélok megmunkálásával is. vagy olyan anyagok, amelyeket nitrit rozsda inhibitorokkal kezeltek. A TRGS 611 tiltja a másodlagos aminok használatát a kenőanyagok hűtésében. Mivel azonban ezek az anyagok a rendszer működése során is felmerülhetnek, a munkaadói felelősségbiztosító szövetség előírja a használatban lévő emulzió nitrittartalmának heti ellenőrzését. Ha túllépik a 20 mg / l (ppm) nitrit értéket, és a hűtő kenőanyag nem tartalmaz inhibitorokat a nitrozamin képződés ellen, részleges vagy teljes cserére van szükség, vagy meg kell mérni az emulzió N-nitrozodietanol-amin koncentrációját. Ha az N-nitrozodietanol-amin koncentrációja a vízzel kevert hűtő kenőanyagban meghaladja a 0,0005% -ot (5 ppm), cserére van szükség. Ez azonban kizárt, ha a fent leírt nitrit-határértéket betartják, vagy ha a TRGS 611 szerint gátolt hűtő kenőanyagot alkalmaznak.
A hűtő kenőanyag rendszer hőmérséklete szintén nem haladhatja meg a 30 ° C-ot, mivel ezen a hőmérsékleten magasabb nitrozamin képződés figyelhető meg. Ezen okok miatt szintén el kell kerülni a pH-érték kb. 8 alá esését (aminmentes hűtő kenőanyag kb. 7,5 alatt).

A hűtő kenőanyagok a következő aminokat tartalmazhatják:

    • A másodlagos aminok (például dietanol-amin, morfolin) könnyen nitrozálhatók és N-nitrozodietanol-amint képeznek. A TRGS 611 tiltja kenőanyag-koncentrátumok hűtését.
    • A primer aminok (pl. Monoetanol-amin) szintén nitrozálhatók, de ezek azonnal nitrogénre és alkoholokra bomlanak, és így nem képeznek stabil nitrozamint. A jelenlegi tudományos ismeretek szerint az elsődleges aminok képesek gátolni a nitrozaminok képződését is a szekunder aminokból.
    • A tercier aminok (például trietanol-amin) nitrozálhatók, de ezek sem képeznek stabil nitrozaminokat. Bizonyos körülmények között (pH <7,5) azonban szekunder aminokká redukálódhatnak.

A TRGS 611 (4.4 (3)) szerint inhibitorokat tartalmazó és / vagy aminmentes termékek felhasználásával a nitrozaminok képződése ellensúlyozható, és a hűtő kenőanyag 20 ppm feletti nitritkoncentráció mellett is használható. 

5. Fémdörzsölések - fémionok

A hűtő kenőanyag lúgos környezete miatt a legfinomabb részecskék részei, amelyek a fémmegmunkálás során fordulnak elő, ionos formában feloldódnak, és ezért már nem szűrhetők ki. Ez az allergénekként ismert nikkel- és kobalt-sók magasabb koncentrációjához vezethet, különösen keményfém őrlésénél. A nehézfémtartalom rendszeres ellenőrzése mellett vannak olyan speciális termékek is, mint az AquaTec 3101 (aminmentes), amelyekben a nehézfémsókat megkötik az őrlőiszapban, és így semlegesítik.

6. Bőrbetegségek

A munkáltatói felelősségbiztosítási szövetség felmérése szerint a kenőanyagok hűtésével összefüggésben fellépő bőrbetegségek mintegy 95% -a a helytelen kezelésre vezethető vissza, csak 5% -uk a "sors". Például feltétlenül nem szabad kezet mosni az emulzióban vagy az oldatban, mivel az apró fémszilánkok, csiszolószemcsék és por rendkívül finom sérüléseket okozhatnak a bőrön, amelyekbe további szennyeződések és csírák hatolhatnak. Nagyon fontos a bőr tisztítása, szárítása és ápolása minden alkalommal, amikor szünetet tart a munkában és a munka befejezése után, a védő savréteg helyreállítása érdekében. A kezek védelme érdekében javasoljuk a CoverSkin bőrvédő termékünket, valamint a megfelelő védintézkedések meghozatalához egy bőrvédelmi tervet.

7. Ártalmatlanítás

A felhasznált oldatokat és emulziókat egy jóváhagyott ártalmatlanító cégnek kell ártalmatlanítania. Alternatív megoldásként az emulziókat ásványi olajfrakcióvá lehet választani megfelelő, jóváhagyott hasítási rendszerekkel, savak vagy ultraszűrés alkalmazásával. Az ásványolaj-tartalmat a hulladékkezelési törvénynek megfelelően kell ártalmatlanítani.

 

 

 

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek
8:00 - 16:30
Szombat
Zárva
Vasárnap
Zárva

Hívjon Bennünket!

Hírlevelünk

Iratkozzon fel Oelheld Magyarország friss információkért, termék infókért. Adatkezelésünk